top of page
Zoeken

Onderwijs is het zat....terug naar de basis: weg met de plannetjes van de Tweede kamer.In de wirwar van nieuwsberichten die onze telefoons overspoelen, kan het soms moeilijk zijn om iets te vinden dat echt resoneert. Maar af en toe springt er een kop uit die je bijblijft, die je doet stilstaan en nadenken. Voor mij was dat onlangs het geval toen ik de NOS-app opende en mijn oog viel op een artikel met de prikkelende titel: "


Onderwijsexperts zijn plannetjes zat: focus op de basis." Het was alsof ik naar mijn mantra zat te kijken.


Als onderwijsprofessional en kernvisiecoach zie ik dagelijks hoe kinderen worstelen met de fundamentele bouwstenen van leren: rekenen, spellen, lezen, begrijpend lezen. Het is alsof we proberen een huis te bouwen zonder stevige fundering - een onmogelijke taak die gedoemd is om te mislukken.


Terug naar de praktijkruimte, waar ik mijn leerlingen help om hun basis te verstevigen. Het is hartverwarmend om te zien hoe een gespannen blik kan veranderen in pure opluchting en zelfvertrouwen wanneer ze beseffen dat ze wél kunnen leren, dat ze wél kunnen groeien, mits de basis maar stevig staat.


Dit brengt me bij de essentie van het artikel: als de basis niet stevig is, moeten we onze methoden heroverwegen. Laten we observeren, vragen stellen en erkennen dat veel leerlingen vandaag de dag vooral visueel zijn ingesteld. Het onderwijs wordt nog veel op een manier aangeboden die vaak niet meer goed past bij leerlingen die visueel zijn ingesteld. De beelddenkers dus.


Wat ben ik toch elke keer weer blij dat ik deze kinderen kan helpen, zodat hun basis stevig is. Zodat ze hun eigen huis erop kunnen bouwen. En ze dit vol trots kunnen laten zien.


Laten we dus terugkeren naar de essentie van leren, naar het bouwen aan een sterke basis voor de toekomstige generaties. Want alleen dan kunnen onze kinderen echt groeien en bloeien.


Heb je na het lezen nog vragen of wil je weten of ik jouw kind kan helpen?


Bel me gerust! 

 

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


kids-1093758_640.jpg
Kinderpraktijk Gelukkig wijzer

Van leerprobleem naar leerplezier

bottom of page