
"Voelen brengt rust in je hoofd."
Lena is een meisje van 9 jaar dat vaak boos lijkt te zijn. Ze heeft moeite om zich te concentreren, maakt snel ruzie met haar klasgenoten en reageert fel op kleine dingen. Maar wanneer de juf haar vraagt waarom ze boos is, weet Lena het niet goed te verwoorden. Ze voelt zich meestal boos, maar kan niet precies uitleggen waarom.
Door samen te onderzoeken waar emoties vandaan komen, leren kinderen hun emoties te herkennen, begrijpen en uiteindelijk ook te benoemen.
De Gevoelsverkenner biedt een veilige ruimte voor kinderen zoals Lena om hun gevoelens niet te verbergen, maar juist te ontdekken en te begrijpen. Het leert hen dat emoties er mogen zijn,
"Omdat begrijpen begint met voelen."
.jpeg)


"Je hoofd kan je vertellen wat je moet doen, maar je hart weet wie je bent."
Tijdens de eerste sessie gaan we de hulpvraag in beeld brengen tijdens een gesprek en maken we voor het eerst kennis met de gevoelsverkenner.
De gevoelsverkenner is een laagdrempelige manier om achter de gevoelswereld van het kind te komen. Voor kinderen is het vaak moeilijk om hun gevoel onder woorden te brengen. Omdat ze met de gevoelsverkenner hun gevoelens via de poppetjes duidelijk kunnen maken, lukt het vaak wel om hun gevoel onder woorden te brengen
Ik combineer meerdere materialen met elkaar. Te denken valt dan aan schatkaarten van Greetje en Matty. Hierin gaan de kinderen op een veilige manier op zoek naar hun eigen schatten.
Vaak gebruik ik dit al bij de eerste sessie. Ik speel als coach vaak mee omdat ze veel leren van de manier hoe ik dit als volwassene aanpak.
De gevoelsverkenner is zowel in een traject 1 op 1 geschikt als voor een kleine groep. In een 1 op 1 tracject kan je bepaalde gevoelens meer uitdiepen. Een kind kan zich wellicht veiliger voelen dan in een groep.
Een groepstraject heeft als voordeel dat ze veel leren van elkaar, herkenning krijgen en samen tot oplossingen kunnen komen.
